Esipuhe

Päivitin taannoin hyvän tarjouksen takia entisen 10/10-megaisen nettiyhteyteni 100/10-megaiseksi. Ensimmäiset speedtest-ajot antoivat kuitenkin tulokseksi sisäänpäin vain noin 50Mbit/s. Aloin hetimmiten epäillä nykyisen reittimeni (Linksys WRT54GL) jarruttavan yhteyttä. Niinpä otin sen pois välistä ja kytkin tietokoneeni verkkokaapelin suoraan ATK-seinärasiaan. Ja johan alkoi vauhtia löytyä. Nyt speedtest antoi tulokseksi noin 93Mbit/s, mikä on hyväksyttävä tulos. Haluan kuitenkin käyttää rautapalomuuria, koska kotiverkossani on muitakin laitteita kun vain yksi tietokone. Niinpä oli aika alkaa katsella uutta reititintä joka jaksaisi reitittää vähintään tuon 100 megabittiä sekunnissa.

Linksys WRT54GL

Linksysin WRT54GL hyytyi tässä kohtaa. Upload-nopeus näyttää jostain syystä mitä sattuu. Paluukaista on siis oikeasti noin 10Mbit/s.

 

Suoraan seinärasiasta

Suoraan seinärasiasta mitattuna nopeus oli oikeaa luokkaa.

Sopivan reitittimen löytäminen

Ensimmäisenä suuntasin Smallnetbuilderin sivuille ja tarkemmin ottaen reitittimien vertailusivulle. WAN-to-LAN-läpäisykyky on se, mikä tässä kohtaa kiinnosti eniten. Listalta löytyi mm. nykyinen Linksys-reitittimeni (WRT54GL) jonka reitityskyky, kuten todettua, jäi hieman yli 50 megabittiin sekunnissa. Mielessä oli jo tilata D-Linkin DIR-655-reititin, joka taulukon mukaan jaksaa reitittää 231Mbit/s. Tätä reititintä löytää kaupoista noin 90 euron hinnalla. Jo tätä ennen oli osunut silmiini muropaketin keskustelupalstalta ketju mielenkiintoisesta Engenius-merkkisestä reitittimestä, jonka joku oli alunperin tilannut gigabitin yhteyden kanssa käytettäväksi, kun hänellä yllämainittu D-Link DIR-655 oli alkanut jarruttaa. Tämä Engeniuskin löytyy Smallnetbuilderin vertailusta ja sille oli luvattu läpäisykyvyksi huimat 619Mbit/s. Muutaman minuutin tuumailun jälkeen päätin itsekin tilata kyseisen laitteen.

 

Ainoa huono puoli on, ettei tätä kyseistä Engeniusta myydä Suomessa eikä tietääkseni edes missään euroopassa. Oli siis suunnattava katse Kiinaan ja tarkemmin sanottuna Hong Kongiin. Muropaketin viestiketjusta löytyi nettikauppa joka kyseisiä laitteita myy ja suostuu toimittamaan niitä myös eurooppaan ja suomeen, vieläpä erittäin kohtuullisin toimituskuluin. Kannattaa huomata että sivuilla olevat dollarihinnat ovat Hong Kongin dollareita (HKD), eivät amerikan. Ei siis pidä pelästyä satoja dollareita hipovaa hintaa. Eli reititin tilaukseen, maksu Paypalilla ja odottelemaan. Hinnaksi tuli itselläni kaikenkaikkiaan 662,47HKD, joka koostuu seuraavista: itse laite 576HKD, toimituskulut 77,83HKD ja vakuutus toimitukselle 8,64HKD. Tämä kaikki tekee euroissa yhteensä noin 60EUR ALV 0% josta toimituskulujen osuus on vain noin seitsemän euroa. Koska EU:n ulkopuolelta tilatessa pitää tavarasta maksaa arvonlisävero, mikäli sen määrä ylittää 10EUR (verottoman tuonnin raja täten noin 45EUR), saattaa laitteesta joutua maksamaan vielä arvonlisäveron 23%, joka lisäisi hintaa 0,23*60EUR=13,80EUR, mikä on vielä sekin edullinen hinta näinkin suorituskykyisestä laitteesta. Tämä siis siinä tapauksessa että paketti jää tulliin. Kiinalaisten nettikauppojen postipaketteihin usein liimaamat Gift-laput eivät valitettavasti (ainakaan enää) Suomen tullia hämää. Paketti jää tulliin jos on jäädäkseen. Onneksi vastikään käyttöön tullut uusi palvelu helpottaa tullaamista, kun enää ei tarvitse asiakkaan mennä lähimpään tullipisteeseen, vaan tullaus hoituus sähköisesti, jonka jälkeen paketti tulee lähimpään postiin kuten normaalistikin. Tästä kannattaa lukea lisää Tullin nettituontisivulta. Itsellä kävi tälläkin kertaa *koputtaa puuta* hyvä tuuri eikä tulli pakettia napannut. Tässä kohtaa täytyy Linkecomputerille antaa iso plussa. Toimitus tapahtui erittäin nopeasti. Tein tilauksen torstaina 17.3, postitettu 18.3, seuraavana tiistaina 22.3 paketti on lähtenyt Hong Kongista, torstaina 24.3 saapunut Suomeen ja perjantaina 25.3 saapunut toimipaikkaan. Toimituksessa kesti siis vain viikko.

 

Paketin sisältö

postipaketti
Laite saapui "normaaliin" tyyliin pakattuna. Päällimmäisenä iso ruskea pakettipussi ja laite itsessään oli kääritty kertaalleen kuplamuoviin.
Pakkauksen sisältö:
Itse laite +2kpl WLAN-antenneja
US-mallinen 12V 1A virtalähde
lyhyt verkkojohto
asennusCD
Pieni ohjelappu, jossa kerrataan vaatimukset (tietokone, internet-yhteys jne...)
Kaksi ruuvia ja proppua jos laitteen haluaa kiinnittää esim. seinään.

Laitteen mukana tulevassa virtalähteessä on siis amerikkalainen pistoke eli se ei suomalaisiin pistorasioihin sovi. Tähän ongelmaan on kaksi ratkaisua. Koska laitteen virtalähde kuitenkin hyväksyy syöttöjännitteekseen 110-230VAC, sitä voi käyttää myös suomessa, jos hankkii adapterin, jolla pistokkeen saa sopimaan suomalaiseen pistorasiaan. Sellaisen löytää esim. Dealextremestä (Kyllä, postikulut sisältyvät hintaan vaikka tilaisit vain tämän yhden ainoan tuotteen). Suomesta tuollaista adapteria voi yrittää metsästää esim. Hong Kongista, Motonetistä, Clas Ohlsonilta tms. liikkeestä. Toinen vaihtoehto on etsiä 12 voltin syöttöjännitteellä ja vähintään 1 ampeerin antovirralla varustettu eurooppalaisella pistokkeella varustettu virtalähde. Valtaosa markkinoilla olevista ADSL-modeemeista, WLAN-tukiasemista ja reitittimistä käyttää 12 voltin virtalähdettä joten sellaisen löytäminen tuskin on vaikeaa. Ainoa huono puoli on, että virtalähteen plugi ei välttämättä ole täysin sopiva Engeniuksen virtaliitäntään. Tällöin kannattaa yksinkertaisesti pistää johto poikki sekä alkuperäisestä jenkkipowerista että tästä vaihtoehtoisesta, jota aiot käyttää. Tässä vaiheessa on hyödyllistä, että taloudesta löytyy juotin, jolla alkuperäisen virtaplugin ja uuden virtalähteen saa juotettua yhteen, mutta jos sitä ei löydy niin toimiva, joskin ei kovin kauniin näköinen vaihtoehto on käyttää sokeripalaa johtojen liittämiseen. Jälkimmäinen vaihtoehto on ihan yhtä turvallinen kuin ensin mainittukin, kun pienoisjänniteosastolla pyöritään, niin sähköiskun vaaraa ei ole, 12 voltin jännitteestä ei ihminen (eikä mikään kotieläinkään) voi saada sähköiskua. Itseltä löytyy noita 12 voltin virtalähteitä useampiakin, joten valitsin niistä yhden (12V 2,4A) ja vaihdoin tähän virtaliittimien tuosta Engeniuksen alkuperäisestä virtalähteestä. Napaisuus on syytä huomata laittaa oikeinpäin, + löytyy liittimen keskireiästä ja - liittimen ulkokuoresta.

Käyttöönotto

Kun virtalähdeongelma oli saatu hoidettua, ei muuta kuin kaapelit ja antennit kiinni ja laite tulille. Laitteen takaa löytyy siis virtaliitin, 1 gigabitin WAN-portti ja 4 gigabitin LAN-porttia. Laitteen WLAN-antennit käyttävät normaalia reverse-SMA-liitintä, joten antennit voi halutessaan vaihtaa tehokkaampiin. Laitteessa ei ole erillistä virtakytkintä vaan kun virtajohdon laittaa paikalleen, laite käynnistyy.
Laitteen täydelliset tiedot löytyvät parhaiten valmistajan tuotesivuilta mutta mainittakoon että laitteesta löytyy mm. WPS (Wi-Fi protected setup), jonka avulla salattu yhteys tukiaseman ja tietokoneen välillä on helppo muodostaa. Laitteella pystyy myös muodostamaan tarvittaessa neljä (4) erillistä langatonta verkkoa, jotka voi määritellä, pääseekö niistä sisä- vai ulkoverkkoon vai molempiin. Näppärä jos haluat antaa esim. vieraillesi pääsyn internetiin, muttet halua päästää heitä kotiverkkoosi. Myös DDNS ja VPN passthrough löytyvät.
Varsinaista asennusvaihetta ei laitteen kanssa tule, vaan nettiyhteys on heti käytettävissä mikäli tietokoneessa on IP-osoitteen automaattinen haku (DHCP) päällä. Jos haluaa, laitteen mukana tullutta asennusCD:tä voi käyttää. Kun CD:ltä avaa index.html-tiedoston, pitäisi avautua nettisivu josta quick setup-nappia klikkaamalla asetusvelho käynnistyy. Se kysyy vain kolmea asiaa: Käytetäänkö laitetta router- vai repeater-tilassa. Ensimmäinen vaihtoehto on "normaali" vaihtoehto, jälkimmäinen on WDS-tila, jonka avulla wlan-tukiasemia voi ketjuttaa langattomasti toisiinsa ja näin laajentaa WLAN-verkon kantamaa. Normaalisti siis valitaan router-vaihtoehto. Seuraavaksi Engenius tutkii, miten yhteys internetiin on toteutettu. Useimmiten myös ulkoverkon IP-osoitteen haku hoituu DHCP:llä, joten tässä kohtaa ei tarvitse kuin painaa next. Seuraavaksi yksi tärkeimmistä eli WLAN-salaus. Liukupalkista valitaan haluttu salaus, WPA2 tietysti suositelta, eli äärimmäinen vaihtoehto oikealla. Syötetään haluttu verkkotunnus ja salausavain ja painetaan next. Seuraavalta sivulta näet yhteenvedon tekemistäsi asetuksista, paina reboot niin Engenius käynnistyy uudelleen ja "asennus" on valmis.
Laitteen konfigurointi hoidetaan nettiselaimella kuten yleensäkin. Kirjoita siis selaimeen osoite http://192.168.0.1 ja paina enter. Avautuu reittimen kirjautumissivu, oletuksena käyttäjätunnus ja salasana ovat molemmat "admin". Aukeaa seuraavanlainen sivu
Jos et käyttänyt asennusCD:tä, samaisen asennusvelhon voi käynnistää myös vasemmalta kohdasta wizard. Lisää kuvia laitteen käyttöliittymästä löytyy Gallerysta. System-osiosta pääsee säätämään sisäverkon IP-asetuksia. Internet-osiosta löytyvät säädöt, miten yhteys ulkomaailmaan hoidetaan. Wireless-osiosta luonnollisesti säädellään WLAN-asetuksia. Firewall-osiosta löytyvät mm. IP- ja URL-filter -toiminnot, eli voit halutessasi estää tietylle nettisivulle pääsyn tai estää tietyltä sisäverkon koneelta pääsyn internetiin kokonaan. Advanced-osiosta löytyvät palomuurin "hienosäädöt" kuten port-forwarding ja port-triggering. Tools-osiosta löytyvät laitteen mm. laitteen salasanan, kellon ja dynamicDNS-asetuksen säädöt. Kaiken kaikkiaan, säätömahdollisuudet ovat ihan riittävät kotikäyttöön. ja nyt ei enää palomuurikaan jarruta menoa
Kuten kuvasta näkyy, laite on melko pienikokoinen. Laiteen päältä löytyy WPS-nappi WLAN-salausta varten sekä wps-, virta-, wan-, wlan- sekä lan-ledit. Ledit loistavat vähän turhankin kirkkaasti valaisten huonetta jonkin verran yölläkin.

Loppusanat

Laite on nyt ollut itselläni käytössä muutaman päivän ja ainakin tähän asti sen toiminnassa ei ole ollut valittamista. Hinta/laatusuhde verrattuna muiden valmistajien laitteisiin on erittäin hyvä. Esim. D-linkiltä vastaavaan läpäisykykyyn pystyvä laite (DIR-685) maksaa noin 200 euroa. Täytyy vain ihmetellä, miksei tätä laitetta myydä euroopassa, kaupaksi menisi takuulla. Jos on tarvetta suorituskykyiselle reitittimelle on eikä ulkomailta tilaaminen pelota, voin ehdottomasti suositella laitetta.

Etusivulle