Esipuhe

Aiemmin pieniä esineitä kuvattaessa minua harmitti se että välillä sai hakemalla hakea sopivaa kuvauspaikkaa ja kuvauskulmaa että sai kohteen kuvattua siten että kuvassa valaistus oli edes jonkinlainen. Niinpä päätin Metkumodsin innoittamana tehdä itsekin edullisesti rengasvalon kameraan. Kyllähän noita rengasvaloja valmiinakin löytyisi, mutta ainakin omasta mielestäni niiden hinnat menevät sen verran ryöstön puolelle ettei kukaan fiksu harrastajakuvaaja sellaista osta. Halvimmillaan tuollaisen tehdastekoisen valon saattaisi ehkä hieman alle sadalla eurolla juuri ja juuri saada.

Sitten tekemään

Siispä tuumasta toimeen ja Dealextremestä tilaukseen erikokoisia led-renkaita. Kuten totuttua, postikulut sisältyvät hintaan. Itse päätin käyttää rengasvalossani 120 millimetrin ja 90 millimetrin ledirenkaita. DX mainitsee nämä autokäyttöön tarkoitetuiksi, mutta kyllä ne hyvin käyvät myös tähän projektiin. Ja toisekseen, itse kyllä epäilen tuollaisen kiinankuran kestävyyttä autokäytössä. Myöskin sivulla olevista asiakkaiden lähettämistä review-kuvista päätellen muutkin ovat huomanneet renkaiden käyttökelpoisuuden rengasvalon rakentamisessa sen sijaan että pistäisivät ne autoonsa. Renkaiden tuloa odotellessa oli aikaa miettiä, miten kiinnitys kameraan hoidetaan ja mitä kameraa varten rengasvalo tehdään. Päädyin lopulta tekemään valon vanhaan kameraani, prosumer-luokan Olympus Camedia C-5050:aan. Tuohon minulla oli olemassa linssi/suodinadapteri (CLA-1), jota päätin käyttää myös tässä projektissa. Itse rengasvalon aihion tein Metku.netin tapaan CD-spindlen kannesta jonka keskelle tein poralla ja dremelillä viimeistelemällä tuon CLA-adapterin kokoisen reiän. Tein reiän juuri niin jämptiksi, että tuo adapteri pysyy siinä jämäkästi ilman liimaa, mutta sen saa tarvittaessa irti siltä varalta että adapteria tarvitsisi esim. suotimia käytettäessä, mikä kuitenkin on melko epätodennäköistä. Ledirenkaat kiinnitin aihioon kuumaliimalla. Ei kaunein mahdollinen ratkaisu, mutta toimiva ja helppo. Viimeisenä työvaiheena oli hoitaa ledirenkaille virransyöttö. Kytkin renkaat rinnakkain (eli plussat plussaan ja miinukset miinukseen) ja sitten syöttöjännite näihin pisteisiin. Tein vielä aihion sivuun reiän, johon kiinnitin tavallisen 12-voltin DC-jakin jota kautta renkaat saavat käyttösähkönsä valitusta teholähteestä, joka itselläni on 12 voltin lyijyhyytelöakku. Rengasvalo valmiina käyttöön
Koska tuollaisen pikkukameran objektiivi on melko lyhyt, ei objektiivin etureunan ja kameran rungon välissä ollut riittävästi tilaa, joten tuo aihio oli pistettävä ikään kuin "väärinpäin", mutta se ei menoa haittaa.

Etusivulle