Johdanto

Sainpa tuossa käsiini Webee ADSL Wireless N router -ADSL/3G-modeemin jota päätin koekäyttää, vaikken itse nyt juuri uutta verkkolaitetta mihinkään tarvitse. Kyseessä on hyvin pintapuolinen tuotearvostelu mm. siitä syystä että itse en laitetta kokeillut ADSL- enkä 3G-yhteyden päässä, vaan vain omassa sisäverkossani. Arvostelu keskittyy lähinnä laitteen ominaisuuksiin ja konfiguraatioon. Laitteen ohjekirja on melko yksinkertainen ja sen ohjeiden avulla saa kyllä nettiyhteyden toimimaan, mutta haluttaessa tehdä lisäsäätöjä joutuu tulemaan toimeen ilman ohjeita.

Paketin sisältö

Paketissä tulee laitteen lisäksi mukana seuraavaa:
+ 12 V ulkoinen virtalähde
+ 2 WLAN-antennia
+ 1m ethernet-kaapeli (HUOM! Ei täyskytketty)
+ 1m puhelinkaapeli
+ ADSL-suodatin
+ 20cm USB-jatkokaapeli
+ Tukijalka, jolla laitteen saa halutessaan pystyasentoon
+ Ohjekirja

Tekniset tiedot

+ Liitännät: RJ-11, 4x RJ-45, USB
+ ADSL2+, AnnexM tuki (max 24/3)
+ 3G (vaatii USB-mokkulan)
+ 802.11b/g/n WLAN, 2,4GHz, max. 300Mbit/s
+ 4-porttinen 10/100 kytkin
+ USB-porttiin voi liittää myös tulostimen tai ulkoisen kovalevyn jaettavaksi lähiverkkoon.
+ Laitteen hallinta web-selaimella
+ WLAN-verkossa salaus valmiina, salausavain lukee laitteen pohjassa
+ Mahdollisuus vierasverkon luomiseen WLANissa

Laitteen voi siis yhdistää internetiin joko ADSL:n avulla, mobiililaajakaistalla USB-mokkulaa käyttämällä tai ethernetillä jo aiemmin olemassaolevaa verkkolaitetta käyttäen. ADSL-yhteyttä varten laitteessa on useimpien ADSL-modeemien tapaan automaattitunnistus oikeille linja-arvoille. Jos yhteys ei kaikesta huolimatta lähde toimimaan, pyydä yhteyden toimittajalta oikeat linja-arvot (VPI/VCI) ja syötä ne käsin ohjekirjan ohjeiden mukaan. Samaten mokkulaa varten löytyvät ohjeet ohjekirjasta. Sen sijaan, jos tätä laitetta haluaa käyttää palomuurina ja reitittimenä jo olemassaolevan ethernet-verkkoyhteyden kautta, joutuu itse selvittämään oikeat asetukset. On huomioitavaa, että laitteen WAN-portti on laitteen hallintasivustolla nimeltään ENET4 ja oletuksena laitteessa on LAN-portit 1-2 NATin ja palomuurin takana ja portit 3-4 (eli kolmosportti ja WAN-portti) sillattuna, eli NAT ja palomuuri pois päältä. Oletuksena yksityinen WLAN-verkko on myös NATin takana ja tuo vierasverkko taasen sillattuna. On harmillista ettei näistä ole missään mainintaa, sillä esim tuo WAN/ENET4-sekanimitys hämmensi itseänikin hetken aikaa kun alkuun ihmettelin että eihän tässä ole kuin kolme LAN-porttia, mikä tuo ENET4 on?
Webee Interface grouping

Konfigurointi

Jos laitetta on aikomus käyttää ADSL-modeemina tai mokkulan avulla, voi puhelinlinjan tai mokkulan kytkeä valmiiksi, mutta jos on aikomus käyttää laitetta olemassaolevan ethernet-verkon jatkeena, niin kannattaa tehdä konfigurointi ensin ja vasta sitten kytkeä laite verkkoon. Tämä siitä syystä ettet aiheuta omaan lähiverkkoosi ristiriitoja tilanteeseen sopimattomalla konfiguraatiolla. Aloita kytkemällä laitteeseen virta ja kytke tietokoneesi laitteeseen verkkokaapelilla porttiin 1 tai 2 tai WLANilla. Laitteen wlan-verkko on nimeltään WebeeXXXXX, jossa X-kirjaimien tilalla on satunnaisia numeroita ja kirjaimia. Oletussalausavain löytyy laitteen pohjasta.

Laitteen IP-osoite on oletuksena 192.168.1.1. Jos näin jostain syystä ei ole, etkä pääse laitteen hallintapaneeliin, voit tarkistaa laitteen (oletusyhdyskäytävä) IP-osoitteen tietokoneeltasi. Windowsissa käynnistä komentokehote ja kirjoita kehotteeseen "ipconfig" ja paina enter. Oletusyhdyskäytävä löytyy kohdasta lähiverkkoyhteys tai langaton verkkoyhteys, jos käytät wlania. Jos käytät linuxia, näet oletusyhdyskäytävän kirjoittamalla komentokehotteeseen "route -n". Yhdyskäytävän osoite löytyy ensimmäiseltä riviltä gateway-sarakkeesta. Syötä siis selaimeen tuo oletusyhdyskäytävän osoite, eli esim. http://192.168.1.1 ja paina enter, jolloin kirjautumissivun pitäisi aueta. Oletuskäyttäjätunnus on "admin" ja salasana "adslroot".
Webee device info


Laitteen yhdistäminen olemassaolevaan lähiverkkoon
Tämä konfigurointi pitää siis tehdä vain, jos laite yhdistetään ethernetillä jo olemassaolevaan lähiverkkoon tai esim. kaapelimodeemiin. ADSL- ja 3G-yhteyksien luomiseen löytyvät ohjeet ohjekirjasta. Laitteessa on oletuksena ADSL-profiili joten se ja siihen liittyvät profiilit kannattaa poistaa ensimmäiseksi. Mene valikkoon Advanced setup / interface grouping ja poista adsl bridge -profiili, jolloin porttien 3-4 siltaus poistuu ja ne siirtyvät myös NATin ja palomuurin taakse. Seuraavaksi poista profiilit myös kohdista Advanced setup / WAN Service ja Layer 2 interface / ATM interface.

Aloita luomalla ensin uusi profiili kohtaan Layer 2 interface / ETH interface. Valitse loogisuuden vuoksi eth3/ENET4 (WAN-portti), Default mode ja paina Apply/Save. Tee seuraavaksi WAN-profiili kohtaan Advanced setup / WAN Service. Valitse siis eth3/ENET4, IP-over ethernet, Obtain IP address automatically (paitsi jos käytät kiinteitä IP-osoitteita, silloin määritä osoitteet käsin), Enable NAT ja Enable firewall, gateway ja DNS server -interface -kohdissa valitse eth3 ja yhteenveto-ikkunassa paina taas Apply/Save. Nyt voit kytkeä laitteen olemassa olevaan verkkolaitteeseesi WAN-portin kautta ja yhteyden pitäisi muodostua. Device info / WAN -välilehdeltä näet WAN-yhteyden tilan. Siellä pitäisi lukea connected ja Webee-laitteesi saama IP-osoite. Samaten nettiyhteyden pitäisi nyt toimia, jos kytkit laitteen verkkoon, josta on pääsy internetiin.
Webee WAN info

Muuta mainittavaa

Laitteesta löytyy mm. seuraavat ominaisuudet:
+ Port forwarding / virtual server
+ Port triggering
+ DMZ
+ IP/MAC-filtering
+ Parental control (URL Filter ja Time restriction)
+ Quality of service
+ Dynamic DNS
+ IPSec tunnel mode

Testasin myös laitteen suorituskykyä palomuuri päällä ja itselle oli yllätys, että näinkin edullinen yhdistelmälaite jaksoi puskea NATin läpi tavaraa jotakuinkin täydellä (100Mbit/s) nopeudella. Siirsin samanaikaisesti dataa langallisesti yhdelle koneelle ja WLANin välityksellä toiselle koneelle eikä kakisteluja esiintynyt. Tämän vuoksi on harmillista, että laitteessa on vain 10/100Mbit/s LAN-portit, sillä raudan puolesta varmaan suurempikin nopeus olisi mahdollinen.

Loppusanat

Täytyy todeta että hintaansa nähden (verkkokaupassa 69EUR, 25.2.2011) kelpo laite, jos tarvitsee ADSL-modeemia tai 3G-yhteyden jakavaa NAT-reititintä ja WLAN-tukiasemaa. Useimmat tarvittavat ominaisuudet löytyvät ja reitityskyky on kohdallaan. Olemassa olevan verkkolaitteen (esim. ADSL- tai kaapelimodeemi) kaveriksi en tätä kuitenkaan hankkisi, siihen tarkoitukseen saa samalla hinnalla parempiakin. Miinuspuolena mainittakoon laitteen puutteellinen ohjeistus sekä tietyt epäjohdonmukaisuudet laitteen konfiguraatiossa. Alan ammattilaiselle tai harrastajalle nämä eivät ole kovin merkittäviä puutteita, mutta tietotekniikkaa vähemmän tuntevalla saattaa mennä sormi suuhun.

Etusivulle